Noutati din Deteronomul

AlexB
Administratorul site-ului

Re: Noutati din Deteronomul

Post by AlexB »

Andrada wrote:Mi-e drag de batranul Moise! 8->
Deut 3:24 "Tu ai INCEPUT sa arati robului Tau marirea Ta si mana Ta cea puternica..."

Dupa toate minunile pe care le-a trait cu Dumnezeu (cosuletul de pe malul raului, rugul aprins, plagile, stalpul de nor, stalpul de foc, experienta de la Marea Rosie... si lista e mult mai lunga)... Moise stie ca sunt doar un INCEPUT pentru Cel Infinit!
Fascinant!

Si expresia "marirea Ta si mana Ta cea puternica" mi-a amintit de experienta lui Moise cand EL i S-a descoperit: "Şi când va trece slava Mea, te voi pune în crăpătura stâncii, şi te voi acoperi cu mâna Mea, până voi trece. (Exod 33:22)"

Ce interesant trebuie sa fi fost: a mers Moise pe munte, stia ca nu poate sa intre in Canaan. A adormit... Si in clipa imediat urmatoare (in perceptia lui), simte ca-l ia o Mana de mana: "Hai sa te duc in Canaan". "Dar, Doamne, ai zis ca nu ma lasi!". "Haide, mai, ca te las! Hai in Canaanul ceresc!"
AlexB

Post by AlexB »

Isus, Modelul nostru, ne demonstreaza cat de important este sa avem aceasta cunoastere.

Ati observat ca la fiecare ispitire din cele 3 ispitiri din pustie EL il infruta pe satan citandu-i din... DEUTERONOM?

1. Deut 8:3 Astfel, te-a smerit, te-a lăsat să suferi de foame şi te-a hrănit cu mană, pe care nici tu n’o cunoşteai şi nici părinţii tăi n’o cunoscuseră, ca să te înveţe că omul nu trăieşte† numai cu pîne, ci cu orice lucru care iese din gura Domnului trăieşte omul.

2. Deut 6:16 Să nu ispitiţi pe Domnul, Dumnezeul vostru, cum L-aţi ispitit la Masa.

3. Deut 6:13 Să te temi de Domnul, Dumnezeul tău, să-I slujeşti şi pe Numele Lui să juri.

Si inca ceva: poti cunoaste despre EL (din carti, de exemplu) sau Il poti cunoaste pe EL (din experienta).

Versetele de mai sus, citate de Insusi Isus cand a fost ispitit, intrucat fac referire la experiente, par sa indice ca a doua cunoastere este cea care te ajuta mai mult. :)
AlexB

Post by AlexB »

Andrada

Post by Andrada »

8-> Iar mi-a placut ceva din Deuteronom...

Moise le amintește oamenilor din Deut 8:18 ... adu-ți aminte de Domnul Dumnezeul tău
Iar în Noul Testament ne reamintește Pavel
2 Tim 2: 8 ... adu-ți aminte de Domnul Isus Hristos

Parca ar spune... chiar dacă uiți tot ce ți-am spus până acum, te rog nu uita... mai mult decât atât... te rog adu-ți aminte... de El! 8->
Poate pentru că tindem să uităm atât de ușor...

Dar hai sa nu uitam... ci cu ajutorul Lui, hai să-L glorificat, să-L iubim, să-L ascultam, să-L mărim (eng. “magnify 🔍the Lord” - Ps 34:3) ... sa ne amintim mereu de El... :x

Inca ceva... Moise a trăit mai puțin de un an după moartea lui Aaron… (Moise era cu 3 ani mai tânăr - Ex 7:7; Aaron moare la vârsta de 123 ani - Num 33:39… va las pe voi sa găsiți unde scrie câți ani a trăit Moise :)
Desi mereu mi se părea ca a făcut multe lucruri după moartea lui Aaron… si poate ca a facut... dar intr-un timp relativ scurt.

Oare noi cum ne folosim timpul alocat?
Post Reply

Return to “Deuteronomul”