Ce ati gasit interesant in Geneza?

Cartea inceputurilor sau omul cazut
AlexB
Administratorul site-ului

Re: Ce ati gasit interesant in Geneza?

Post by AlexB »

irina wrote:....Geneza 11:5. 18:21..."Domnul s/a pogorat" si "dupa zvonul venit la mine"...cum intelegeti ceea ce e scris aici....e nevoie pt Domnul sa se pogoare??.....sau, la El ajung doar zvonurile??
Consider ca Biblia este Cuvantul LUI pentru toti oamenii, inclusiv oamenii simpli, care nu cunosc metafizica, de exemplu. Textele date de tine imi dovedesc ca EL Se coboara la limbajul omului de rand, explica pe intelesul omului simplu. :)

De asemenea, consulta daca ai posibilitatea si alte traduceri: la mine nu scrie "zvonuri", ci "Strigatul impotriva Sodomei si Gomorei este mare... sa vad daca in adevar au lucrat in totul dupa strigatul venit pana la mine".
AlexB

Post by AlexB »

M-a impresionat faptul ca in Geneza (mai precis visele cu care s-a 'intalnit' Iosif) gasim unele principii de interpretare a profetiilor. Am scris aici cate ceva despre asta: http://www.alexb.me/2011/05/geneza-cheia-apocalipsei/
Mariella

Post by Mariella »

:)recitind Geneza , si felul cum a binecuvantat Iacov pe fii sai, ochii mei s-au oprit la v.18 'In ajutorul Tau nadajduiesc Doamne!' oare ce cuvinte si ganduri se ascund sub aceste cuvinte care au fost spuse in continuarea cuvintelor adresate lui Dan?...poate era rugaciunea unui tata care era dezamagit de carcterul fiului sau si a semintiiei lui, un tata care privea la sfarsitul timpului cautand cu ochii mintii pe fii sai biruitori iar inima il durea in mod special pt Dan...sau poate erau cuvintele unui tata care regreta neimplinirea unei misiuni :(
Andrada

Post by Andrada »

In Geneza 1 aflam ca Dumnezeu a creat lumina si a spus ca ea e buna. Apoi El a creat uscatul si marile, spunand si despre acestea ca sunt bune. A creat verdeata, iarba si pomii dupa soiul lor, astrele, vietuitoarele ... si despre toate a spus ca sunt bune. A creat omul si "S-a uitat la tot ce facuse si iata ca erau foarte bune".

In Gen 2 El spune pt prima data ca ceva nu e bun:
Gen 2:18 - Domnul Dumnezeu a zis: "Nu este bine ca omul să fie singur".

Daca vrei sa te casatoresti (simti ca ceva "nu e bine")... INTREABA-L pt ca EL stie cel mai bine persoana potrivita pt tine: "am să-i fac un ajutor potrivit..."
:)
AlexB

Post by AlexB »

Geneza 2:19

Este prima data cand gasim in Biblie cuvantul "nume". Stim ca pentru EL numele este foarte important (de exemplu, in multe cazuri atunci ca se schimba caracterul unei persoane, EL ii schimba si numele).

Iata insa ca in acest prim loc unde apare "nume", aceasta lucrare de a da nume este incredintata omului. Omul este conlucrator cu EL, omul da nume celor facute de EL.

Asta imi dovedeste ca inca de la inceput de lume, EL a avut o mare incredere in om.

In acelasi timp, cred ca fiecare ne putem intreba: Sunt demn de increderea pe care mi-o acorda EL?
AlexB

Post by AlexB »

Geneza 4

In pasajul despre Cain si Abel, cuvantul "frate" apare de 7 ori. Este ca si cum povestitorul ar vrea sa scoata in evidenta mârşevia faptei lui Cain. Oricum, crima ar fi fost ceva strigator la cer, dar cu atat mai odioasa a fost pentru ca era fratele sau.

Totodata, cred ca este un prilej bun de a ne gandi mai mult la atitudinea noastra fata de cei pe care ii numim mereu "frati".

Oare suntem gata sa facem ceea ce este drept chiar daca fratii mai mari o iau razna? Dar daca facem ceva gresit si vedem ca frati mai mici de-ai nostri sunt mai aproape de EL, care este atitudinea noastra fata de acesti frati mai mici? Suntem gata sa ne pocaim, sa ne cerem iertare si sa ne indreptam?
AlexB

Post by AlexB »

Exista cel putin un lucru spre care cand te uiti poti avea convingerea ca Se uita si EL fix la acelasi lucru. Privesti exact acolo unde priveste EL, te uiti deodata cu EL si te bucuri impreuna cu EL.

Ghici care!

Promisiunea o gasesti in Geneza 9:16 :)
AlexB

Post by AlexB »

Geneza 14: 23 "Nimic pentru mine"
Geneza 15:1 "Eu sunt [...] răsplata ta foarte mare"

Ce interesant!

Atunci cand omul nu doreste nimic pentru el, EL ii ofera totul!

In schimb, atunci cand omul (crede ca) are totul si nu duce lipsa de nimic, se prea poate ca EL sa nu-i mai poata da nimic. Nu pentru ca EL nu ar avea, ci pentru ca omul nu-I simte lipsa...
AlexB

Post by AlexB »

Geneza 16:8-9

"De unde vii?" si "Unde mergi?" :: incomode intrebari pune EL uneori. Nu pentru ca EL nu ar sti raspunsul, ci pentru ca tu sa-ti dai seama ce faci, daca stii ce faci...

"Fug dinaintea lui Sarai, stapâna mea" :: observ ca Agar stia sa raspunda doar la prima intrebare, la a doua nu avea raspuns. La prima intrebare raspusul este unul complet (precizand "stapana mea"), iar la a doua intrebare raspunsul lipseste cu desavarsire.

"Intoarce-te si supune-te" :: Dupa intrebari incomode, porunci grele! Raspunsul LUI este oarecum ironic: Daca nu stii unde mergi, atunci intoarce-te! Daca stii ca ea iti este stapana, atunci supune-te ei!

Nu-i asa ca uneori EL pune intrebari incomode si ne da porunci care nu plac? Dar tot spre binele nostru! (vezi v. 10)

...pentru ca EL este Dumnezeul care vede! (v. 13)
AlexB

Post by AlexB »

Geneza 18:15 "Cel ce judeca tot pamantul"
Geneza 18:27 "eu care nu sunt decat praf si cenusa"

Aceasta este atitudinea tatalui tuturor credinciosilor cand vine inaintea LUI. Pe EL Il vede ca Cel mai mare, iar pe el se vede ca cel mai mic.
Post Reply

Return to “Geneza”