Ce ati gasit interesant in Geneza?

Cartea inceputurilor sau omul cazut
AlexB
Administratorul site-ului

Re: Ce ati gasit interesant in Geneza?

Post by AlexB »

Geneza 19:20

Ciudate negocieri mai avem cu EL uneori: "aproape" si "mic, asa de mic" sunt unele din argumentele noastre preferate.

Sa gandesti aproape gandul LUI, sa vorbesti aproape Cuvantul LUI, sa vezi pacatul ca ceva mic, asa de mic. Iata calea de a ajunge departe de voia lui si cu consecinte mari, asa de mari!
AlexB

Post by AlexB »

Geneza 20:5 "Eu am lucrat cu inima curata si cu maini nevinovate."

M-a surprins placut cum un imparat pagan (?) simte care este ordinea corecta a lucrurilor: prima data inima, apoi mainile; prima data ce gandesti, apoi ce faci; ceea ce este in interior se va arata in exterior.

Spre deosibire de unele argumente de genul: "Eu nu am facut cutare. Nici prin cap nu mi-a trecut." Ceea ce dovedeste inca o data ca pacatul poate fi doar la nivelul gandului. Poti gandi lucruri rele si sa nu le faci pentru ca nu ai avut ocazia. A avea mainile nevinovate, nu inseamna neaparat ca ai si inima curata.
AlexB

Post by AlexB »

Din nou sunt demne de observat contrastele din viata lui Avraam, de data asta cum se vedea el in relatie cu semenii sai:

Geneza 23:4 "Eu sunt strain si venetic printre voi" :: asa se vedea el
Geneza 23:6 "Tu esti ca un domnitor al lui Dumnezeu in mijlocul nostru" :: asa il vedeau ei

Oare daca Avraam ar fi pretins in fata lor ca este domnitor al LUI in mijlocul lor, ei nu i-ar fi zis "Ce?! Tu esti strain si venetic aici!"?

Iata deci ca nu pierzi nimic atunci cand te vezi mic, nu pierzi nimic nici chiar in fata semenilor.
AlexB

Post by AlexB »

Geneza 26:28 "Vedem lamurit ca Domnul este cu tine"

Oamenii aceia vedeau lamurit pentru ca aveau vederea foarte agera sau vedeau lamurit pentru ca Avraam facea lucrurile foarte clare?
AlexB

Post by AlexB »

Isaac catre Esau: "Acum, dar, te rog, ia-ti armele, tolba si arcul, du-te la camp si adu-mi vanat." (Geneza 27:3)

Rebeca catre Iacov: "Acum, fiule, asculta sfatul meu si fa ce iti poruncesc." (Geneza 27:8)

Nu insinuez nimic. Este doar o observatie nevinovata! :p
Mariella

Post by Mariella »

AlexB wrote:Geneza 16:8-9

"De unde vii?" si "Unde mergi?" :: incomode intrebari pune EL uneori. Nu pentru ca EL nu ar sti raspunsul, ci pentru ca tu sa-ti dai seama ce faci, daca stii ce faci...

"Fug dinaintea lui Sarai, stapâna mea" :: observ ca Agar stia sa raspunda doar la prima intrebare, la a doua nu avea raspuns. La prima intrebare raspusul este unul complet (precizand "stapana mea"), iar la a doua intrebare raspunsul lipseste cu desavarsire.

"Intoarce-te si supune-te" :: Dupa intrebari incomode, porunci grele! Raspunsul LUI este oarecum ironic: Daca nu stii unde mergi, atunci intoarce-te! Daca stii ca ea iti este stapana, atunci supune-te ei!

Nu-i asa ca uneori EL pune intrebari incomode si ne da porunci care nu plac? Dar tot spre binele nostru! (vezi v. 10)

...pentru ca EL este Dumnezeul care vede! (v. 13)

ce bine ne aseamana Agar cu noi,de multe ori consideram ca fuga e sanatoasa si totusi ce incurajare este in istoria ei. Daca nu sti sa raspunzi la toate intrebarile lui Dumnezeu, spune doar cand sti, iar El va continua raspunsul, spune-i pasii prezentului si El iti va spune pasul urmator, El iti va da "un viitor si o nadejde" . Iar atunci cand da "porunci care nu ne plac" adauga ceva motivator, o fagaduinta.
AlexB

Post by AlexB »

Geneza 32:24-31

Mi-am amintit despre aceasta meditatie pe care am scris-o cu ceva timp in urma: http://www.alexb.me/2012/09/cand-te-int ... u-ingerul/
AlexB

Post by AlexB »

Geneza 35:2

Mi s-a parut foarte importanta legatura pe care o face Iacov intre inchinare si imbracaminte.

La prima vedere, am zice ca atunci cand mergi inainte LUI trebuie sa ai haine deosebite. Adevarat! (de observat si ordinea in care sunt asezate cererile: lepadarea dumnezeilor straini, curatire, schimbarea hainelor).

Dar mult mai mult decat atat: hainele pe care le purtam arata cui ne inchinam.
Andrada

re: Ce ati gasit interesant in Geneza?

Post by Andrada »

Citeam zilele treacute despre Iosif... se punea accent pe HAINA pestrita... ea reprezenta o continua asigurare ca e iubit, protejat, chiar preferat.
Dar intr-o zi e dezbracat de ea. si ajung serv.... dar ce conteaza?!... pt ca acum Scriptura face cea mai uimitoarea afirmatie pe care o face vreodata despre Iosif... departe de casa, despartit de tatal sau, tradat de frati, vandut de negustori ca scalv, singur intre straini, dar vesrsetul spune: "Domnul a fost cu Iosif" (Gen 39:2). Ce poate fi mai extraordinar de atat?
Prin modul lui de a lucra detine o alta haina... de data asta una de administrator peste casa lui Potifar. ... insa inca o data e dezbracat de haina sa.... o lasa in mainile sotiei lui Potifar. ...
ai zice ca acum urmeaza ceva mai bun... a indurat destul... pe nedrept... dar vestile rele nu se opresc.... si Dumnezeu vede potrivita haina de prizonier pt Iosif... (a fost potrivita.... pt ca in temnita el invata compasiune... desi are problemele lui... vede cand fetele sunt posomorate - ale paharnicului si pitarului si se intereseaza de soarta lor!... dar cel mai important ... intalnim o fraza acum familiara... "Domnul a fost cu Iosif"(v21)

Domnul sa fie cu tine! O:-)
Andrada

Post by Andrada »

Iar scriu despre Genesa... si inca despte niste versete cunoscute ...
Genesa 3:2,3...
Uite ce am citit despre ele...
"In her answer, Eve extolled the large extent of liberty they enjoyed in ranging at will amongst all the trees--one only excepted, with respect to which, she declared there was no doubt, either of the prohibition or the penalty. But there is reason to think that she had already received an injurious impression; for in using the words "lest ye die," instead of "ye shall surely die" [Genesa 2:17], she spoke as if the tree had been forbidden because of some poisonous quality of its fruit. The tempter, perceiving this, became bolder in his assertions."

Care crezi ca e lecția pe care trebuie sa o învățam citind aceste versete?
Post Reply

Return to “Geneza”