Noutati

Post Reply
Mariella

Noutati

Post by Mariella »

* Primul vis a lui Solomon nu a fost in Ierusalim ci in Gabaon "ce-a mai insemnata inaltime" (1Imp.3.4) pt a-l face sa mearga in fata chivotului. (1Imp.3.15)
* Intelepciunea este sa gasesti solutii la o problema folosind mijloacele pe care le ai la indemana si este o binecuvantare speciala de la Dumnezeu. Un exemplu din 1Imp.3. 16-28 sa dai rezultatul testului de maternitate inainte de a cunoaste si explora cromozomul X.
* Solomon a fost un bun sef de echipa , el si-a motivat muncitorii si s-a gandit la nevoile lor si fericirea lor (oare el e "vinovatul" muncii pe trei schimburi? ;)) :
1 Imparati 5:13 Împăratul Solomon a luat din tot Israelul oameni de corvoadă, în număr de treizeci de mii.
1 Imparati 5:14 I-a trimis în Liban, câte zece mii pe lună, cu schimbul; o lună erau în Liban, şi două luni erau acasă.
AlexB
Administratorul site-ului

Re: Noutati

Post by AlexB »

Maria, dupa ce am citit carticica "Invataturi din viata lui Solomon" am unele dubii despre marinimia lui Solomon. Imi pare rau ca nu am cartea la indemana ca sa pot verifica. S-ar putea sa confund unele lucruri din viata lui Solomon si ceea ce spun sa nu aiba acoperire. Voi reveni.

Ceva ce nu observasem pana acum: atunci cand Ieroboam isi prezinta capodoperele in fata norodului (cei doi vitei de aur pe care ii facuse) el spune asa: "Iata dumnezeii tai care te-au scos din tara Egiptului". 1 Imaparati 12:28

Mi-am amintit ca acesti vitei avusesera un big brother, sau mai bine zis un stramos, in Exod. Si cand colo ce sa vezi! Tot asa era laudat si acesta: "Iata dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului!" Exod 32:4

Desi dracul e creativ, de multe ori el lucreaza dupa niste sabloane: iar o modalitate care ii place este sa te faca sa crezi ca ceea ce e bun, vine de la el, din intamplare, din fericire, sau din noroc.

Cica "am avut noroc, nu m-a prins radarul". Ei, daca dupa noroc te iei, data viitoare o sa aiba noroc politistul. :p
AlexB

Post by AlexB »

Discalimer: nu nesocotesc perii albi.

Desi s-ar putea sa fie fortat un pic textul, m-am gandit la urmatoarele lucruri cand am citit 1 Imparati 13:

Omul LUI vs. batranul proroc

- primul este in repetate randuri numit "omul lui Dumnezeu" (numara cineva de cate ori?), celalalt este doar un 'oarecare proroc batran' v.11

- unul vine din Iuda la Betel; v.1; celalalt este chiar in Betel v. 11 (apropo, ce inseamna Betel?)

- primul are o viata de credinta ce implica aventuri, actiune, confruntare cu imparatul, neumblarea aceluiasi drum de doua ori; celalalt traieste in tihna, din auzite, din ce ii istorisesc fiii (v. 11)

- unul are o solie din partea LUI, solie care putea sa aduca o reforma in popor; celalalt vorbeste de la el

- unul vorbeste despre nasterea unui imparat si o reforma (v2), celalalt este o mireasma de moarte pentru aproapele sau

- unul dovedeste ceea ce spune prin semne autentice, celalalt se foloseste de minciuni, doar vorbe: "mi-a zis un inger"

- primul isi doreste sa manance si sa se bucure cu fratele sau (nu stia ca il mintea) v.19; batranul dorea doar sa fie inmormantat cu omul LUI v.31

:-t 7
AlexB

Post by AlexB »

AlexB wrote:Maria, dupa ce am citit carticica "Invataturi din viata lui Solomon" am unele dubii despre marinimia lui Solomon. Imi pare rau ca nu am cartea la indemana ca sa pot verifica. S-ar putea sa confund unele lucruri din viata lui Solomon si ceea ce spun sa nu aiba acoperire. Voi reveni.
Retractez. Nu se zice ca a gresit procedand asa (trimitand oameni la munca silnica o luna din trei), dar este aspru criticat pentru faptul ca a ales un mester idolatru. Foarte important capitolul "Spiritul de sacrificiu" din cartea "Invataturi din viata lui Solomon". Ma bucur ca l-am recitit. :)
Andrada

Post by Andrada »

E numit "omul lui Dumnezeu" de 18 ori (+2 daca iei in considerare subtitlurile :).

Iuda=laudat fie Domnul
Betel=Casa lui Dumnezeu
deci omul lui Dumnezeu Il lauda :) si in afara Casei Lui/bisericii! O:-)

...asa m-am gandit eu :D
AlexB

Post by AlexB »

Am fost la un studiu biblic (ca-ntre vecini...).

Am studiat 1 Imparati 4-5.

S-au facut legaturi cu Deut 28 (Binecuvantarile care se revarsau cand erau credinciosi) si cu Apocalipsa 21 (Noul Ierusalim).

Daca suntem credinciosi, putem spera ca vom fi totdeauna cap si niciodata coada. Desi maretia nu consta in cladiri, putem sa ne cladim templul nostru. Putem spera totodata la Cetatea cub, Noul Ierusalim.

Dupa acel studiu am scris si eu un mic articol: http://www.alexb.me/2012/06/scris-de-mana-lui/
Mariella

Post by Mariella »

:) vreau din nou sa impartasesc lucruri dragute :
* imi place 1Imp.2.2-3 "Întăreşte-te şi fii om! Păzeşte poruncile Domnului Dumnezeului tău umblând în căile Lui şi păzind legile Lui, poruncile Lui, hotărârile Lui şi învăţăturile Lui, după cum este scris în Legea lui Moise, ca să izbuteşti în tot ce vei face şi ori încotro te vei întoarce" asociat cu Isaia 13.12 "Voi face pe oameni mai rari decât aurul curat şi mai scumpi decât aurul din Ofir."
* am auzit o predica despre Judecata lui Solomon din cap 3 care facea paralela cu razboiul dintre Dumnezeu si Satan pt om, sunt interesante legaturile.
*"Frica de Domnul este inceputul intelepciunii "(Prov.1.7) eu cred ca niciodata nu a fost mai intelept ca atunci cand a spus "eu nu sunt decat un tanar, nu sunt incercat....da dar robului Tau o inima priceputa " pt ca nu degeaba ii da Dumnezeu fagaduinta de a primi "si ce n-ai cerut" ....iar apoi un bonus cu conditia ascultarii .(" iti voi lungi zilele" pe care se pare ca nu l-a primit , unele surse spun ca a trait doar 53 ani , deocamdata nu stiu sa argumentez aceasta cu Biblia )
AlexB

Post by AlexB »

"Unele surse" :: Prefata la cartea "Invataturi din viata lui Solomon". Eu doar acolo am intalnit aceasta cifra. Daca ai gasit si in alta parte, sunt chiar interesat de subiect.

Daca Solomon a trait doar 53 de ani, atunci inseamna ca a avut fiu la 12 ani. Ceea ce mi se pare... Mai bine nu zic cum. :D
Post Reply

Return to “1 Imparati”