Predica din Sabat

Discutii care nu se pot incadra strict intr-o carte biblica
AlexB
Administratorul site-ului

Re: Predica din Sabat

Post by AlexB »

2012-03-02 (vineri seara) :: Pocioveliste :: Fr. Marcel Bordeianu

Subiect: Importanta cunoasterii istoriei noastre (Judecatori 11)

* Iefta
- un om viteaz (11:1)
- neiubit de fratii sai (11:2)
- neiubit de conducerea poporului (11:7)
- calitati de lider (11:3,8)
- demnitate (11:7)
- increzator in EL (11:9, 11)
- v. 12-27: CUNOSTEA ISTORIA POPORULUI (v. 26 - cunostea datele istorice - cu ani!)
- daca nu n e cunoastem istoria suntem in pericol de a ne pierde identitatea, suntem in pericolul de a lasa pe vrajmasi sa ia ce este al nostru, sa ne ia ceea ce ne-a dat EL
- cunoastem noi evenimentele care ne definesc ca popor? stim sa dam date precise?
- unde a invat Iefta toate aceste lucruri? Oare el a avut conditii mai bune decat noi sa le invete?
- le-a invatat in familie - atituinea fetei lui Iefta din finalul capitolului ne ajuta sa intelegem cat de devotati/ascultatori erau copiii fata de parintii lor. Atitudinea fiicei lui Iefta, este aceeasi pe care a avut-o si Isaac - supunere.
- Mai pe urma, Samuel a pus bazele scolilor profetilor care aveau drept scop invatarea Legii, a muzicii si poeziei, a istoriei.

[am scris din memorie schita. imi place mult cum predica fr Bordeianu. Nu ai cum sa uiti!]
AlexB

Post by AlexB »

2012-03-03 :: Pocioveliste (Sabat, inainte de masa):: Fr. Marcel Bordeianu

Subiect: Pacea

Matei 5:9 "Ferice de cei impaciuitori [facatorii de pace], caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu!"

- Sa nu facem doar teorie seaca; sa ne uitam in Biblie la cateva cazuri unde intalnim facatori de pace si sa extragem niste invataturi practice: Ce trebuie sa faci pentru a face pace?

* Ana si Penina (1 Samuel 1)
- Nu te mania, nu raspunde provocarilor - nicaieri nu se spune ca Ana s-ar fi maniat pe Penina, chair daca aceasta o necajea mult
- Pune cauza inaintea LUI (1 Samuel 1:10)
- Nu te supara pe slujitorii LUI, chair daca ei nu te inteleg si-ti aduc acuze (1 Samuel 1:12-16)
- Dicuta cu slujitorii LUI; EL foloseste oameni ca sa te ajute - Ana primeste fagaduina de la Eli: "Du-te in PACE!" (1 Samuel 1:17)
- Uita lucrurile neplacute. "Domnul meu, iarta-ma! Cat este de adevarat ca sufletul tau traieste, domnul meu, atat este de adevarat ca eu sunt femeia aceea care stateam aici langa tine si tu ai crezut ca sunt beata." (1 Samuel 1:26) Asa scrie la voi?

* Nabal, Abigail, David
- trimite salutari de pace: 1 Samuel 25:6
[fiind refuzat de Nabal, David se gandeste sa faca pace cu sabia]
- fii gata sa cheltuiesti pestru a face pace: 1 Samuel 25:18
- fii gata sa te 'umilesti' pentru a obtine pace: 1 Samuel 25:23
- fii gata sa iei asupra ta lucruri de care nu esti vinovat: 1 Samuel 25:24
- invata cum sa folosesti cuvintele. vorbeste cu intelepciune: 1 Samuel 25:25-31
[nu poti face pace daca te crezi superior celuilalt]

* David si Simei
[un alt David cu acelasi nume, un Nabal cu alt nume :-bd ]
- nu te dezvinovati - David nu spune ca nu este un om al sangelui!
- Fii preocupat in primul rand de lucrurile din familia ta - 2 Samuel 16:11
- ia in considerare faptul ca s-ar putea ca EL sa te treaca prin situatii grele pentru a te incerca - 2 Samuel 16:10
- Lasa ca EL sa rezolve lucrurile - 2 Samuel 16:12

- Gandeste! Spre deosebire de facatorii de razboi, facatorii de pace trebuie sa fie inteligenti! Nu-ti trebuie mare minte ca sa faci razboi... Nabal, Simei - oameni care nu au gandit, nu au judecat...

PS. Ati observat a cata fericire este cea cu facatorii de pace? Oare la intamplare a pus-o Isus acolo? Daca nu, care ar fi motivele acestei ordini?
AlexB

Post by AlexB »

Am uitat! :">

Fratele Bordeianu a pus in contrast felul cum a procedat Ana (in conflictul cu Penina) fata de felul cum a procedat Rahela (in conflictul cu Leea) :: aceleasi probleme - abordari diferite - rezolvari diferite - urmari diferite.
Mariella

Post by Mariella »

17.02.2012 Cluj fr Dorin Butilca
- Matei 13.34 "va dau o porunca noua, sa va iubiti unii pe altii..."Parafrazare:"...sa va hraniti unii pe altii cum v-am hranit Eu"
-"omul nu traieste numai cu paine ci cu orce Cuvant"
-20% din populatie consuma 80% din resurse
-0,2 % din poplatia Pamantului sunt adventisti- sa presupunem ca adventistii au 100% adevar in timp ce altii nu au deloc. Vi se pare corect ca sa aiba atat de mult , mai mult decat le trebuie?
-" cine nu lucreaza nici sa nu manance"
-o informatia mediatizata in zilele iernei geroase: un cersitor din Bucuresti dupa o noapte geroasa a fost luat de pe strada si dus la centru, dar inainte ca sa plece a dorit sa-si lase paltonul cainelui pe care si l-a facut prieten in aceea noapte , cand au stat impreuna la -17 C. - doar oamenii lipsiti simt nevoia celuilalt
- nu am fost lipsiti de adevar de nu punem pret pe el?
- de ce facem risipa de adevar?
- in timp ce multi oameni mor ca nu au apa altii risipesc (in Las Vegas se consuma 800-1000l apa/zi/persoana)
- statistic 3000 oameni mor in Romania /zi - ce ai facut pt cei care au murit ieri?
-cea mai importanta lucrare este raspundirea Adevarului "sa povestim printre neamuri slava Lui" - ne ocupam noi de aceasta lucrare?
-se cheltuie de 12 ori mai mult pt operatiunii militare decat pt ajutoare - cat am cheltuit noi anul trecut pt mofturi, distractii in comparatie cu ajutorarea celorlaltii?
-Isus la zice celor de la dreapta" cand am fost flamand mi-ati dat sa mananc" - pe cati am hranit noi saptamana trecuta?
-resursele Pamantului sufera din cauza pradatorilor. Resursele spirituale ale Pamantului sufera din cauza crestinilor iresponsabili.
- E prea tarziu sa fim pesimisti, haideti sa fim responsabili!
-Soarele da energie intr-o ora cat consuma pamantul intr-un an.- Isus este Soarele neprihanirii care straluceste asupra noastra-Priviti la ISUS!
-nu va ganditi la trecutul murdar, ganditi-va ca puteti avea un viitor impecabil.
-D-l sa ne ajute ca MAtei 11.20-22 sa nu se refere la noi.
-Luca 1.28- "Ferice de cei ce pazesc..."
AlexB

Post by AlexB »

2012-03-17 :: Pocioveliste :: fr. Nelu Bogdan

- trebuie sa facem o reforma ca pe vremea lui Neemia
- cand ne gandim la reforma de pe vremea lui Neemia, ca adventisti, imediat ne amintim despre reforma in ce priveste tinerea sabatului; da, ar fi important sa facem o reforma si in aceasta privinta.
- dar azi vom vorbi despre o alta reforma pe care a facut-o Neemia
- Neemia 13:23-25 - o reforma in privinta familiei :: ce legatura sa aiba asta cu noi?!
- Ezra 10 - ne da mai multe delaii despre reforma aceea.
- Copiii ajunsesera sa nu mai stie limba evreiasca, ci doar pe cea a mamelor lor - o limba straina
- a fost o reforma DUREROASA, dar NECESARA - sotii despartiti de sotiile lor, copiii despartiti de tatii lor
- Ne putem imagina azi ca am avea nevoie de o astfel de reforma?
(murmure in sala, galceava in norod - "nu. nu cere Domnul asa ceva de la noi azi")

*** dar hai sa nu vorbim despre familia fizica, ci despre cea spirituala - familia din biserica
- mergi intr-o biserica si auzi cantandu-se Radio Vocea Evangheliei! Avem 900 de cantari in cartea noastra, dar pe acestea nu ni le stim! Cantam mai multe de la radio si de pe cd-uri.
- daca mergi in alta biserica, auzi doctrina adventista. Parca ar fi SperantaTV. Tot SperantaTV este si un canal prin care intra moda. Da, au emisiuni bune, dar pe langa faptul ca asculti le si vezi pe surorile azs, si incet-incet te obisnuiesti cu moda "se poate si asa"
- daca mergi in alta biserica auzi alte doctrine, de la alte culte (ex. intr-o biserica s-a spus o poezie in care se vorbea despre rapire)
- in probleme de casatorie :: cunoastem tot felul de lucruri pe care le-au scris tot felul de scriitori crestini, dar "Solii catre tineret" este uitata
- suntem tentati sa citim tot felul de scrieri crestine, dar neglijam Biblia si Spiritul Profetic, pe acestea incepem sa nu le mai cunoastem
- acestea toate arata cu ce ne ocupam noi timpul => cu cine iti ocupi cea mai mare parte a timpului tau? cu cel/cea cu care te-ai casatorit => ne-am casatorit cu alte biserici.
- Credeti ca aceste trairi nu au nici un impact asupra noastra?

* Popas la Sitim :: inainte de cucerirea Canaanului poporul Israel s-a oprit la Sitim.
- rostul acestei opriri era sa acela de a face planuri pentru cucerirea tarii
- Moise a delegat responsabili cu supravegherea poporului, timp in care el sa se ocupe cu organizarea luptei
- incetul cu incetul raul a patruns in tabara, dar supraveghetorii nu au luat seama. s-au trezit doar cand era deja prea tarziu
Izraeliþii au fost ispitiþi sã pãcãtuiascã într-un moment când se aflau într-o stare de tihnã ºi siguranþã. Au pierdut din vedere sã caute fãrã încetare faþa lui Dumnezeu, au uitat sã se mai roage ºi s-au lãsat în voia unei deosebite încrederi în sine.

"Izraeliţii au fost ispitiţi să păcătuiască într-un moment când se aflau într-o stare de tihnă şi siguranţă. Au pierdut din vedere să caute fără încetare faţa lui Dumnezeu, au uitat să se mai roage şi s-au lăsat în voia unei deosebite încrederi în sine. Comoditatea, lenevia şi înclinaţia către petreceri au lăsat nesupravegheată citadela sufletului şi gândurile josnice şi-au făcut intrare. Trădătorii de dincoace de ziduri au fost aceia care au dărâmat întăriturile principiilor şi l-au lăsat pe Israel pradă puterii lui Satana. În felul acesta caută Satana şi în zilele noastre să nimicească sufletele. Un lung proces pregătitor, necunoscut lumii, se desfăşoară în inimă înainte ca un creştin să săvârşească făţiş păcatul. Sufletul nu coboară deodată de la curăţie şi sfinţenie, la viaţa de rând, la patimi şi fărădelege. E nevoie de timp pentru ca aceia care sunt făcuţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu să ajungă ca nişte brute sau cu chipuri demonice. Noi suntem schimbaţi prin privire. Omul care nutreşte în inimă cugete necurate ajunge în cele din urmă să aibă plăcere de păcatele pe care altădată la privea cu scârbă." (Patriarhi si Profeti - cap. Apostazia de la Ioardan")

"Multe dintre distracţiile populare din zilele noastre, care sunt frecventate cu plăcere chiar de către aceia care se numesc creştini, tind către acelaşi scop pe care-l aveau cele ale păgânilor. De fapt, sunt puţine dintre ele acelea pe care Satana nu le foloseşte pentru a pierde suflete. Prin intermediul teatrului, el a făcut ca timp de secole patimile să fie aţâţate şi viciul să fie slăvit. Opera cu strălucirea ei, fascinanta ei prezentare, dansul, jocul de cărţi, toate sunt folosite de Satana pentru a rupe lanţurile principiilor şi pentru a deschide porţile împlinirii poftelor păcătoase. La orice întâlnire pentru satisfacerea plăcerilor, unde mândria este încurajată sau apetitul satisfăcut, unde omul este determinat să-L uite pe Dumnezeu şi să piardă din vedere interesele veşnice, Satana strânge lanţurile sale în jurul sufletelor."

"Aceia care nu doresc să cadă pradă atacurilor lui Satana trebuie să-şi apere bine porţile sufletului; trebuie să se ferească de a citi, a privi sau a asculta ceea ce trezeşte gânduri murdare."

- Prin contemplare ajungem sa ni se schimbe caracterul. Atat in cele rele cat si in cele bune. Nu dintr-o data, ci incetul cu incetul. Fie ca de-acuma incolo sa ne indreptam atentia spre cele bune. Sa privim, sa ascultam, sa citim doar ceea ce ne recomanda EL!
AlexB

Post by AlexB »

2012-03-24 (inainte de masa) :: Pocioveliste :: fr. Marcel Bordeianu

Text cheie: 1 Imp. 13:18 pp "Si eu sunt proroc ca si tine!"

- Poporul LUI a avut o istorie zbuciumata in toate timpurile; greutati au fost atat din afara, ca si dinauntru
- Deut 4:7-8 - din pacate nu si poporul credea ca si Moise
- 2 Samuel 7:23 - are EL astazi un asemenea popor? Mai este azi vreun popor cu asemenea legi?
- Levitic 26:13 - fruntea sus! (demnitate)
- Adevarul ne face liberi - daca traim ceea ce cunaostem; in caz contrar cunoasterea duce la ingamfare
- EL are doua pretentii de la noi: sa fim sfinti si sa spunem altora ce cunoastem
- Am primit puterea Duhului Sau :: Acesta ce ajuta sa ne implinim lucrarea
- satan da tarcoale, incearca sa gaseasca o portita de intrare in cetate - dar cheia este la noi!
- cea mai eficienta metoda de amagire pe care o are satan: IMPRIETENIREA
- crestinii au fost foarte persecutati dar se inmulteau pe zi ce trecea, pana cand a venit Constantin cel Mare care a "facut pace" cu ei

* Balaam - s-a imprietenit cu poporul LUI - rezultatul: 24000 de morti
- in repetate randuri ni se spune "Fiti treji si vegheati" - acesta este un strigat de avertizare, nu o soapta!

* prorocul din tara lui Iuda- 1 Imp. 13 - un exemplu practic de cum incearca satan sa se imprieteneasca cu slujitoruii Domnului

* Iosafat - 2 Cronici 18:1 - Comentarii Biblice (EGW): "Prin arta ei seductiva, Izabela s-a imprietenit cu Iosafat"
- 2 Cronici 18:2-3 - Poti sa refuzi dupa ce ai fost omenit in acest fel? Iosafat, desi isi exprima dorinta sa asculte si vocea unui proroc al Domnului, de ce nu a ascultat de vocea lui Mica?...
- 2 Cronici 19:2 (!!!) - Pe cine uraste EL?
- 2 Cronici 20:35-37 - alte urmari ale imprietenirii

* Solomon - contruirea templului - imprietenire cu imparatul Tirului si cererea de la el a unui mester iscusit - o multime de necazuri pe care le cunaostem

* Un exemplu pozitiv :: Zorobabel - rezidirea Ierusalimului
- Ezra 4:1-2 - prieteni binevoitori!
- Ezra 4:3 - ajutor refuzat; fermitate, fara targuieli, fara compromis

* Istoria se repeta azi!
- diavolul nu a ramas in urma cu 2000-3000 de ani
- la usa noastra bat tot felul de carti crestine
- Avem Biblia si Spiritul Profetic - avem nevoie de altii (din alte culte) care sa ne prezite Adevarul?
- In momentul cand acceptam alte carti, indreptatim de fapt pozitia de dizident
- Maleahi 1:6-14 (!!!!)
- Un mare pericol in Miscarea de Reforma - nu mai citim Biblia si Spiritul Profetic, dar citim cu sete tot felul de autori crestini
- Targul nu se face intre noi si ei, ci intre ei si noi! Nu ei cunosc adevarul, ci noi incepem sa credem ca si ei, renunatm la principii
- EGW "exista in poporul nostru o ciudata parasire a principiilor"
- Apoc 2:20 - Izabela de unde era?
- Exp si Viz, pag. 27 - trebuie sa ducem solia, dar nu toti sunt soli trimisi de EL
- "Nici eu nu mananc carne! Si in biserica mea sunt multi care tin reforma sanitara! Si eu cred intreita solie ingereasca!" sau altfel spus: "Si eu sunt un proroc ca si tine!"
- Exp si Viz, pag 35 - "sunt unii care nu sunt chemati de EL, dar sunt voiosi sa duca solia". Tocmai prea marea voiosie de a duce solia dovedeste ca nu sunt trimisi de EL
- Moise, Ieremia intelegand povara la care sunt chemati nu au acceptat cu mare voiosie lucrarea ce li se incredinta
- Exp si Viz, pag 60 - sunt multi care nu sunt chemati de EL, dar ei sunt convinsi ca au cheamarea! Multi dintre noi sunt amagiti sa umble dupa astfel de oameni care lucreaza independent de Biserica
- Cum putem inchide usa pe care vrea sa intre satan?
- raspuns: Exp si Viz. pag 61 - intelegand ordinea evanghelica
- Cine este temelia si stalpul Evangheliei? 1 Timotei 3:15
AlexB

Post by AlexB »

[desi nu stiu daca mai citeste cineva pe aici...]

2012-06-15, Vineri seara :: Pocioveliste :: Fr. Nelu Bogdan

Subiect: Pacea

- Matei 11:29 - marea problema a omenirii: lipsa odihnei
- Cand Adam a fost despartit de EL, a fost impovarat, simtea ca ceva il apasa, pacea i-a disparut
- golul din inima oamenilor: lipsa odihnei, a pacii - stressul
- de cand s-au razvratit, satan si ingerii lui nu au pace
- multi au parasit credinta pentru a se realiza din punct de vedere profesional. Multi s-au realizat, dar pace nu au
- cand incerci sa fii mai mare decat ceilalti, nu vei avea pace nici tu, si mai mult vei tulbura si pe ceilalti (cererea mamei fiilor lui Zebedei)
- Isus ne spune sa ne smerim si vom gasi pacea.
- EGW: "Domnul a binevoit a face ca niciunul sa nu fie fericit dintre cei care traiesc pentru ei insisi."
- EGW: "Pace si liniste au cei care impart cu ceilalti"
AlexB

Post by AlexB »

[desi nu stiu daca mai citeste cineva pe aici...]

2012-06-16 :: Pocioveliste :: Fr. Aurel Miclaus

Subiect: Despre gandire

- Isaia 48:17-18 - conditia pentru a avea pace - sa ascultam de cuvantul LUI
- Cand vom avea pace nu vom vorbu agitat, nu vom cauta sa invatam pe altii
- Credinta ne leaga de Christos. "Fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui."
- Def. credintei :: Evrei 11:1
- Pavel: "Fiti tari in credinta"
- Ucenicii: "Mareste-ne credinta"
- Coloseni 3:1-4 - "azi vom vorbi despre gandire"
- Ce face omul cand tace? Sau doarme, sau gandeste...
- Ps. 40:8 - Vreau sa fac voia Ta
- Daca vrea sa faca cineva voia LUI, o va cunoaste
- Ioan 17 - "Eu Ma sfintesc pentru ei"
- Evrei 10:10-14 - Apa: darul LUI care curateste omul de orice manjitura
- 2 Petru 1:5-7 - Sunt 8 trepte. Noi pe care ne aflam?
- Pavel: "Primul dintre pacatosi sunt eu"
- Zaharia: "Dezbracati-l de hainele lui murdare". Ce sunt hainele murdare? Indreptatirea proprie. Vezi rugaciunea fariseului
- Sa nu stie dreapta ce face stanga. Aprecieri la adresa unor frati/surori care dadeau zecimea fara ca ceillati din familie sa stie.
- Vaduva saraca a dat totul
- EGW: Gandurile sa fie curate si atunci cuvintele noastre vor fi aprobate in ceruri
- Daca vom medita la viata Domnului Isus, nimic nu ni se va parea prea scump ca sa-i jertfim
- Problema noastra: de multe ori ne comparam cu altii, ne uitam a altii
- in Antiohia ucenicii au primit prima data numele de crestini. Meritau acest nume?
- EGW: Limbii sa i se puna frau.
- Sa ajungem cat mai aproape de EL
- "Dar cand va veni Fiul Omului, va gasi oare credinta pe pamant?"
- Marea noastra problema: nu credem ca EL este aproape.
Post Reply

Return to “Studiu Biblic - Discutii generale”