Noutati din Exod

Iesirea din Egipt sau omul iertat
AlexB
Administratorul site-ului

Re: Noutati din Exod

Post by AlexB »

Mariella wrote:-inca o intrebare si gata : ce grad de rudienie era Moise cu Amram?
La Amram, tatal lui Moise te referi? Sau la un altul?

Numeri 26:59 "Şi numele soţiei lui Amram a fost Iochebed, fiica lui Levi, care i s-a născut lui Levi în Egipt; şi ea a născut lui Amram pe Aaron şi pe Moise şi pe Miriam, sora lor." :)
Mariella

Post by Mariella »

da, despre barbatul acela vb si eu, doar ca eu zic ca au fost verisori...cautati voi argumentul sau vi-l zic eu?
de data asta am argument:P
AlexB

Post by AlexB »

Mariella wrote:da, despre barbatul acela vb si eu, doar ca eu zic ca au fost verisori...cautati voi argumentul sau vi-l zic eu?
de data asta am argument:P
Exod 6:20: "Amram a luat de nevastă pe mătuşă-sa Iochebed; şi ea i-a născut pe Aaron şi pe Moise. Anii vieţii lui Amram au fost o sutătreizeci şi şapte de ani."

Num 26:59 "Numele nevestei lui Amram era Iochebed, fata lui Levi, care i s’a născut lui Levi, în Egipt; ea a născut lui Amram: pe Aaron, pe Moise, şi pe Maria, sora lor."

1Cron 23:13 "Fiii lui Amram: Aaron şi Moise. Aaron a fost pus deoparte să fie sfinţit ca prea sfînt, el şi fiii lui pe vecie, ca să aducă tămîie înaintea Domnului, să-I facă slujba, şi să binecuvinteze pe vecie în Numele Lui."

Pentru mine este evident ca Amram era tatal lui Moise. :) Nu stiu prin ce fel de deductii ai putea demonstra ca ar fi fost verisori. Sunt curios.
Mariella

Post by Mariella »

:) pai tocmai pe versetul din Exod 6.20 pe care l-ai citat...Amram este verisorul , baiatului matusi lui :P, nu?....deci au fost si verisori :)
AlexB

Post by AlexB »

mda. totusi este o logica pe care nu as accepta-o fara rezerve.
Mariella

Post by Mariella »

:) o prietena a facut urmatoarele conexiuni intre Moise, Ilie si Isus ,pe care vreau sa le postez cu acordul ei:

MOISE : a postit 40 de zile(24:18, 34:28, Deut 9:9)
: era pe Muntele Sinai(Ex 34:29)
: a primit Legea si a stat cu Dumnezeu
(Moise reprezinta "Legea")

ILIE : a postit 40 de zile (1 Re 19:8)
: era pe Muntele Horeb (dar din cate am inteles este vorba despre acelasi munte cu Sinai(Ex 19:2 -- Ex 3:1,12 -- 1Re 19:8))
: i se arata Dumnezeu si ii spune ce urmeaza sa se intample
(Ilie reprezinta "Profetii")

ISUS * a postit 40 de zile (Mt 4:2..)
*era pe Muntele ispitirii (privind spre rasarit, dincolo de Iordan, erau lanturile muntoase ale Masivului Nebo, unde cu secole in urma, Moise si Ilie suisera la Dumnezeu).
Isus era Mesia spre care aratua atat "Legea" cat si "Profetii".
**si daca atat nu ajunge ca sa ne reaminteasca faptul ca Biblia e un intreg, desi scrisa in timpuri si de persoane diferite... peste aproximativ 3 ani, se vor intalni toti trei(Isus, Moise si Ilie) pe Muntele Fericirii(Muntele Schimbarii la fata).
AlexB

Post by AlexB »

Imi plac foarte mult conexiunile facute de prietena ta!!! Multumim!

Apropo: sa-i spui prietenei ca Moise a postit (cel putin) 120 de zile (3 x 40 zile; doua perioade fiind despartite doar de o noapte).

mda. cred ca si Moise avea printre numerele preferate si pe acestea: 3, 12, 40. :D
Mariella

Post by Mariella »

revin la Exod pt a adauga ce mi-a mai placut si am descoperit un pic mai tarziu: imbracamintea Marelui Preot avea scris de doua ori numele semintiilor lui Istrael:
- pe cele doua pietre de onix care le avea pe umeri Ex.28.9 -Toti impreuna suntem purtati de puterea Lui , pe umerii Lui ;
-mai existau pe pieptar 12 pietre diferite care avea scris cate un nume pe fiecare Ex.28.17-21 - Fiecare in parte suntem purtati de dragostea Sa in inima Lui.
AlexB

Post by AlexB »

Si eu am fost impresionat de imbracamintea marelui preot. Am scris si eu cate ceva despre pieptar aici: http://www.alexb.me/2011/03/cortul-inta ... ge-si-har/ :)
Mariella

Post by Mariella »

As mai aduga ca ligheanul era singurul dintre "mobilierele" Cortului Sfant (sau cel putin asa stiu eu) care nu avea masuratori, sa fie pt ca harul nu depinde de numarul de pacate ci de atitudinea pacatosului?
si apropo de imbracamintea preotilor, sti ca aveau pe marginea mantiei efodului niste clopote si rodii (EX.38.29) mi-a placut ideia din carticica "Casa de aur" care incercand sa gaseasca o simbolistica la aceasta, spunea ca clopoteii sunt sunetele, cuvintele; iar rodiile sunt faptele...deci marturisirea despre crestinism trebuie sa le contina pe ambele :)
Post Reply

Return to “Exodul”