Observatii din Matei

Mariella

Re: Observatii din Matei

Post by Mariella »

AlexB wrote:Au intrat in casa, au vazut Pruncul cu Maria, mama Lui, s-au aruncat cu fata la pamant si I s-au inchinat; apoi si-au deschis vistieriile si I-au adus daruri: aur, tamaie si smirna. (Mat.2:11)

Dupa ce au plecat magii, un inger al Domnului se arata in vis lui Iosif si-i zice: "Scoala-te, ia Pruncul si pe mama Lui, fugi in Egipt si ramai acolo pana iti voi spune eu; caci Irod are sa caute Pruncul, ca sa-L omoare." (Mat.2:13)

Iosif s-a sculat, a luat Pruncul si pe mama Lui, noaptea, si a plecat in Egipt. (Mat.2:14)

Pruncul are intaietate. :)

si pe langa asta...din versetele citate mie mi se subliniaza ca Dumnezeu are grija de finantele orcarei famili, cand le da o misiune face rost si de bani ca sa supravetuiasca...eu ma gandeam ca Iosif si Maria oameni fiind aveau nevoie sa supravietuiasca in Egipt, sa aiba niste bani de plecare...iar Tatal le'a trimis daruri prin magii.

ps. imi place explicatia ta despre ...aur , smirna si tamaie.
Mariella

Post by Mariella »

AlexB wrote:Mi-a placut sa observ ca NT incepe cam ca si VT.

Geneza 5:1 "Iata cartea neamurilor lui Adam." :: primul Adam, capul vechii creatii

Matei 1:1 "Cartea neamului lui Isus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam." :: Al doilea Adam, Capul noii creatii

Daca Matei scrie genealogia lui Isus pana la Avraam, parintele poporului evreu ,in timp ce Luca in cap 3 ajunge pana la ¨Adam, fiul lui Dumnezeu¨. mi'a mai atras atentia expresia ¨ca sa se implineasca ce a fost scris prin prorocul¨ sau ¨ce a fost vestit¨ repetat de Matei...din acestea reiese ca Matei , in primul rand se adresaza evreilor.
AlexB
Administratorul site-ului

Post by AlexB »

Mariella wrote:mi'a mai atras atentia expresia ¨ca sa se implineasca ce a fost scris prin prorocul¨ sau ¨ce a fost vestit¨ repetat de Matei...din acestea reiese ca Matei , in primul rand se adresaza evreilor.
Nu inteleg rationamentul. Prorocii prorocisera doar pentru evrei?

Oricum, expresii de genul acesta se gasesc din belsug si in Evanghelia lui Ioan.
Mariella

Post by Mariella »

proprociile erau scrise in special pt evrei, lor le-au fost date, ei erau punctul de referinta pt loc si actiune...ne sunt foarte benefice si noua , dar ei au avut intaietate :)

Ps. e adevarat ca si in Ioan se foloseste expresia 'ca sa se implineasca ...' intr-un numar egal cu cel din Matei, doar ca eu atunci eram la citirea lui Matei si mi-a atras atentia :) ...Bine ca ai observat, Alex :)
Mariella

Post by Mariella »

* supravietuieste furtunii doar cine e constient de venirea ei, nu era furtuna cand cel ce construieste casa pe stanca s-a apucat de intaltat o casa( Mat.7.24-25), sau Noe cand a inceput sa construiasca arca...poate acum nu suntem in priocol, sau poate codul de avertizare e doar verde, dar Biblia ne spune ca evenimentele periculoase se intetesc ajungand peste codul rosu de pericol(Mat,24.Marcu13.v 19 "cum n-a mai fost de la inceputurile lumii"), cum ne pregatim pt necazul cel mare?...Marcu 13.33 "Luati seama, vegheati si rugati-va..." :) Ps .91.14, 15 "Fiindca Ma iubeste zice Domnul, deaceea il voi izbavi;il voi ocroti caci cunoaste Numele Meu, Cand Ma va chema Ii voi raspunde, voi fi cu el in stramtorare" :)
AlexB
Administratorul site-ului

Post by AlexB »

Excelenta observatie!

Adevarata comoara de intelepciune pasajul despre casa pe stanta! Odata am vorbit si eu despre asta: http://www.alexb.me/2012/01/vrei-sa-fii-intelept/ :">
Post Reply

Return to “Matei”