Predica din Sabat

Discutii care nu se pot incadra strict intr-o carte biblica
pollianna

Re: Predica din Sabat

Post by pollianna »

Făgăraș, 6 august 2011, fr. George Șchiopu
Modernizarea idolilor
Text cheie: Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău, care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei. Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine. Exod 20:2,3.
Băieții, în special fetele, ieri s-au gândit ce vor purta astăzi. Toți ne facem planuri; unii reușim să le îndeplinim, alții nu mai ajung la în viață pentru aplicarea lor.
Să fie Domnul Isus în mijlocul nostru nu este suficient dacă nu are acces la inimile noastre.

Povestea cu Ștefan Demetrescu de la institutul de teologie în care studenții care au scris pe foaie „Nu cunosc subiectul, dar cred că prin mila profesorului (neprihănirea LUI) primesc nota 10”, au primit 10, cei care au înșirat știința (/făcut fapte proprii), ”comentarii” despre subiect - 4, iar cei care n-au scris nimic - un 3 rușinos.
Încercăm și noi prin multe referate de teologie să câștigăm note 10.. și care sunt rezultatele?! NIMIC, înafar de mila Sa nu ne poate salva.

repetare text motto; Oare mai are aplicabilitate astăzi acest subiect? De ce au fost date poruncile? Pentru că Dumnezeu știa că în noi există tendința să ne facem alți (dumne)zei.
Exod 12:12 u.p. voi face judecată împotriva tuturor zeilor Egiptului; Eu, Domnul. A venit vremea ca Dumnezeu să ia zeii la judecată. Plăgile n-au fost date la nimereală, fiecare ataca un zeu.
1. Apa => sânge - zeul Knum - responsabil de apa Nilului;
2. Înmulțirea broaștelor - zeița nașterii Heket;
3. Păduchii - zeul Scarabeul care ține între piciorușe imensa sferă a soarelui; a fost găsit pe pieptul lui Faraon;
4. Musca - zeul Uarait;
5. Ciuma - zeul Hator;
6. Vărsatul negru - zeița Sekmat - soarele din care iese șarpele;
7. Piatra și focul - zeu Isis al cerului;

Istorioara cu pendulul în care Bogdan reliefează că profesorul de fizică nu are credință în ceea ce predă.
Câte făgăduințe nu avem ptr ceilalți când sunt în primejdii, dar câte mai rămân când suntem noi în încercare?!

8. Lăcuste - zeul Osiris;
9. Întunericul - zeul soarelui, Ra;
10. Fiul lui Faraon= sfânt, zeu;
Dumnezeu face judecată împotriva tutoror zeilor. La un moment dat orice/oricine în care ne-am încrezut ne va părăsi!
Poporul samaritean - 2 Împărați 17:24-34 - un popor de amestec; De unde au învățat ei să-și ardă copiii în foc? De ce ne închinăm de multe ori seara și dimineața? ca să nu ne ”pape” leii..

Nu voi da exemple de zeii, ci doar voi da definiția idolatriei, prin care fiecare să se cerceteze pe sine.
Testimonies vol. 1 cap. Consacrarea „Orice lucru care ne îndreaptă simţămintele şi în altă direcţie şi îndepărtează din suflet dragostea supremă pentru Dumnezeu constituie un idol. Inimile noastre de carne se lipesc de idolii noştri şi caută să îi ducă mai departe; însă noi nu putem să înaintăm până ce nu îi îndepărtăm, pentru că aceştia ne despart de Dumnezeu.”

Întâmplarea din pușcărie în urma căreia 300 de deținuții au putut participa la înmormântarea celei care le-a adus dat curajul de a vedea și primi eliberarea mai întâi a sufletului și nu numai; pentru ca mai apoi închisoarea (în care se foloseau și ceva scaune electrice) din New York să devină muzeu.. datorită unei femei, Ecatherina, care a știut cum să le spună printre ”Bravo!” la un coș de baschet și, mai apoi, să le îndrepte inima spre El.

HLL cap. 28 „Tocmai lucrul acesta a adus ruina iudeilor şi va aduce ruina multor oameni din zilele noastre. Mii de oameni fac aceeaşi greşeală pe care au făcut-o fariseii pe care Hristos i-a mustrat la masa lui Matei. Decât să renunţe la vreo idee cultivată cu plăcere sau să părăsească vreun idol al părerilor proprii, mulţi refuză adevărul care coboară de la Tatăl luminii.”

Încheiere Matei 6:24 Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul, şi va nesocoti pe celălalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.
pollianna

Post by pollianna »

Cluj, 3 sept. fr Emil Barbu

(Scurtă prezentare a experienței din Burundi, Africa)

Aș vrea să vorbim astăzi despre cel care a avut aceași misiune pe care o are poporul așteptător al lui Hristos. Versetele care încheie Cartea Vechiului Testament sunt de fapt și ultimele din cartea proorocului Maleahi referitoare atât la prima venire a Domnului Isus, cât și la cea de a doua: „Iată, voi trimete pe proorocul Ilie, înainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare și înfricoșată. El va întoarce inima părinților spre copii, și inima copiilor spre părinții lor, ca nu cumva, la venirea Mea, să lovesc țara cu blestem!”
Acest „Ilie” a fost reprezentat de Ioan Botezătorul înainte de începerea lucrării Mântuitorului pe pământ, iar înainte de revenirea Sa va fi reprezentat prin poporul care reprezintă corect Adevărul Său.

Care a fost mesajul transmis de Ioan? Ce fel de om era el? Credeți că a avut o viață ușoară? A fost copil, a fost tânăr, om tânăr, adult.. ca și noi; timpul petrecut în pustie nu a fost un timp mort! Studiul profețiilor a constituit lucrarea principală.. astfel a știut moment exact în care lucrarea Sa va începe și în ce a constat aceasta.

Citire Luca 3:1-17 „.. Pregătiți calea Domnului, neteziți-I cărările. Orice vale va fi astupată, orice munte și orice deal va fi prefăcut în loc neted; căile strâmbe vor fi îndreptate, și drumurile zgronțuroase vor fi netezite. Și orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu.!..”
Ce se întâmplă cu văile și înălțimile în locurile unde urmează să fie construită o autostradă? – Văile sunt umplute, iar munții sunt retezați. Acesta era mesajul transmis înainte de venirea Sa – viețile noastre să fie simple, mesajul Evangheliei este practic și nu doar teoretic – cel care este privit inferior trebuie să crească, pe când cel care este considerat ”mare” să scadă.. să renunțe la actele/explicațiile/artificiile nefolositoare care-l fac să fie complicat.

În misiunea din Burundi am avut ocazia să întâlnesc oameni deosebit de inteligenți și cu o cultură aleasă, dar cu o subestimare a sinelui foarte mare.. De cealalăt parte există oameni care nu știu ”mai nimic”, dar vor să dea impresia că ar știi totul.. sau să pară ”importanți”. Timpul nu este pentru aceasta! Am văzut copii murind de foame, care nu aveau nici o haină..

„Noroadele îl întrebau, și ziceau: „Atunci ce trebuie să facem?” Drept răspuns, el le zicea: „Cine are două haine, să împartă cu cine n-are nici una; și cine are de mâncare, să facă la fel. Câți dintre noi avem 2 haine?! – Nici eu nu am decât o 2 haine.

Ce știa despre sine Ioan Botezătorul? Cum se descria? „..vine Acela care este mai puternic decât mine, și Căruia eu nu sunt vrednic să-I desleg curea încălțămintelor.” Totuși, Isus a spus: „Vă spun că dintre cei născuți din femei, nu este nici unul mai mare decât Ioan Botezătorul..” Luca 7:28. Cât despre neamuri, pentru început „gândeau în inimile lor că este Hristosul”, apoi îl atenționau că-și va pierde popularitatea..

Tăgăduirea, lepădarea de sine, moartea eului este cea mai grea, dar importantă lucrare a fiecăruia. Fără aceasta, caracterul Său nu poate fi reprezentat între oameni.
Cine era apostolul Pavel? Filipeni 3:5-în jos. „..acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, față de prețul nespus de mare al cunoașterii lui Hristos Isus, Domnul meu..”

Verset de încheiere: Coloseni 1:27
Mariella

Post by Mariella »

in drumul meu de citire a Bibliei sunt numai pe la Ieremia, si recitind versetul din Ieremia 12.5 mi-am amintit pe langa tabara de la Suncuius (care avea acest verset ca si motto) de predica fr.Zoli pe care a prezentat-o la Arad in 27.08.2011, as vrea sa amintesc cateva idei :
Ieremia 12.5 „Dacă, alergând cu cei ce aleargă pe picioare, ei te obosesc, cum vei putea să te iei la întrecere cu nişte cai? Şi, dacă nu te crezi la adăpost decât într-o ţară liniştită, ce vei face pe malurile îngâmfate ale Iordanului? "
-deseori incercarea este mai mare in imaginatia noastra decat in realitate, dar atunci cand este vorba de "necazul cel mare" criza v-a trece cu mult imaginatia noastra.
-sa ne amintim visul Ellen White despre calatoria impresionanta spre tara dorita, toti faceau parte din aceias grupa (biserica),erau pe aceias cale, toti aveau bagaje.....si totusi unii raman iar altii inainteaza.
-care este inceputul caii? - legamantul cu Isus
-care este sfarsitul ei? -asemanarea cu Isus, iubirea de oamenii
- cum poti ramane pe cale, fara sa inaintezi? daca te enervezi si lovesti pe cei ce te deranjeaza, daca vorbesti cum El nu ar vorbi....
Ezechiel 8.17-18, cap 9- Sigilarea
-Ingerul cu calimara te poate gasi : in afara Ierusalimului, in Ierusalim stand nepasator, sau in mijlocul Ierusalim apostaziat printre cei ce "gem si suspina" pt numele Domnului , cu o credinta care nu cedeaza pana la sfarsit in ciuda greutatilor si dezamagirilor.
-versetul 9."Ţara este plină de omoruri, şi cetatea este plină de nedreptate; căci ei zic: „Domnul a părăsit ţara şi Domnul nu vede nimic!”De aceea şi Eu voi fi fără milă şi nu Mă voi îndura, ci voi face să cadă asupra capului lor faptele lor.” a parasit Dumnezeu tara? a parasit Dumnezeu Ierusalimul? Nu, ci oamenii au parasit pe Dumnezeu.
- cum te pregatesti pt vremea cand predicatorul tau de incredere te tradeaza autoritatilor? ce faci atunci? lepezi biserica? Nu, ci ramai pe cale, ramai langa Domnul impotriva obiceiurilor celorlalti.
Apocalipsa 14. 12 "Aici este răbdarea sfinţilor, care păzesc poruncile lui Dumnezeu şi credinţa lui Isus.”
pollianna

Post by pollianna »

Eclesiast 4:4 un verset ce mi-a atras atenția dintre cele amintite în discursul fratelui Chirilă de ieri, la Cluj.
AlexB
Administratorul site-ului

Post by AlexB »

2011-11-12 Pocioveliste, fr. Geo D
Subiect: Rolul studierii Cuvantului

- Cand Il primim pe Isus in viata noastra, noi primim odata cu El si calitatile Sale: intelepciune, neprihanire, sfintiere, adevar; le avem pe toate in mod deplin (1 Cor. 3:21,23; 1:30)
- Dar Isus este Cuvantul Viu. Daca El este in noi de ce mai avem nevoie de Cuvantul Scris?
- Desi suntem desavarsiti din momentul in care L-am primit, asta nu se prea vede asta in viata noastra. De ce?
- Pentru ca desi avem desavarsirea in mod deplin, ea nu se poate manifesta in viata noastra decat in masura in care credem.
- Insa cunostinta precede credinta: de aceea masura credintei este data de cunoastere
- Iata deci de ce trebuie sa studiem Biblia: pentru a descoperi ceea ce suntem DEJA.
- A fi din ce in ce mai asemanatori cu Isus nu inseamna ca nu am fi DEJA ca El. Noi suntem de natura Dumnezeiasca. A ne asemana cu El din ce in ce mai mult, inseamna a ne accesa din ce in ce mai mult "puterile" pe care le avem, dar pentru asta trebuie sa fim constienti de ele.

- O alta menire a Bibliei: pentru cei din lume
- TOTI oamenii sunt impacati cu EL la cruce, dar ei nu stiu asta.
- A le vesti Cuvantul inseamna a le descoperi ca ei sunt DEJA impacati cu EL

* Exemplu foarte potrivit: Ghedeon
- Ingerul il numeste viteaz
- Ghedeon insa nu stia ca este viteaz; el se ascudea de frica din cauza madianitilor, mai mult vedem necredinta sa in faput ca a cerut doua semne => desi era viteaz, traia la limita inferioara pentru ca nu era constient de puterile din el
- Cand insa a fost facut constient de puterea pe care o are, a mers cu 300 de oameni si a batut pe madianiti.

PS. Dupa vreo 20 de minute de la predica, fratele ce ne-a tinut predica a zis ca: "Nici noi nu avem tot adevarul. Doar ni se pare ca-l avem..."

Mi se pare mie doar sau este exact invers de ce spusese in predica?!
pollianna

Post by pollianna »

12 Noiembrie, Cluj;

Se povesteşte de un om foarte bogat, atât de bogat încât nici nu mai ştia cât se întindea averea sa, iar vecinul său foarte sărac era zilnic îngrijorat: cum să nu-i cadă căsuţa. Într-o bună zi, bogatul i-a zis: "Vecine, aş vrea să te ajut. Vreau să vii să cinăm împreună." Stă vecinul şi se gândeşte: "El este bogat; vor veni la cină oameni de elită, acolo vor fi lucruri scumpe, curate.. cum să intru eu!? Vor privi suspicios la mine; nu vreau să fiu o pată la masa lor, în faţa atâtor musafirii; nu mă voi putea integra." Cel bogat, a mai insistat: "Nu te îngrijora, aceasta este problema mea..!"
"Cel ce va birui va fi îmbrăcat astfel în haine albe. Nu-i voi şterge nicidecum numele din Cartea vieţii şi voi mărturisi numele lui înaintea Tatălui Meu şi înaintea îngerilor Lui.” (Apoc. 3:5) Cine vor fi? - Biruitorii. Unde trebuie să biruim? Pe cine? - Pe Răsculător.
Există multe ipoteze ca şi criterii ale biruinţei: Cele 10 Porunci - obligativitate: trebuie să trăiesc aşa şi aşa după reguli. Din continuarea povestirii (de mai sus), privind prin prisma creştinului: "Nu este treaba mea să păzesc Legea..!"

Ioan 10:1-10: "Adevărat, adevărat vă spun că cine nu intră pe uşă în staulul oilor, ci sare pe altă parte, este un hoţ şi un tâlhar. Dar cine intră pe uşă este păstorul oilor. Portarul îi deschide, şi oile aud glasul lui; el îşi cheamă oile pe nume, şi le scoate afară din staul. După ce şi-a scos toate oile, merge înaintea lor; şi oile merg după el, pentru că îi cunosc glasul. Nu merg deloc după un străin; ci fug de el, pentru că nu cunosc glasul străinilor.” Isus le-a spus această pildă, dar ei n-au înţeles despre ce le vorbea." Dar noi? Înţelegem?
Se vorbeşte despre un grup de turişti că au mers în Orientul Mijlociu. Acolo ghidul le-a spus: veţi vedea păstori şi oi, dar aici păstorii nu-şi vor bătea oile, ei doar vor merge înaintea lor. Şi turiştii au fost atenţi atunci când o turmă de oi se apropia de ei, dar spre surprinderea lor, au văzut păstorii în urma turmei, dând cu pietre în ele. Instinctiv, au întrebat: De ce?! Răspuns: acea turmă era condusă la abator, iar în urma lor, nu sunt păstorii, ci măcelarii !

Viaţa noastră: noi suntem oile, de unde cunoaştem voia Lui? Păstorul duce turma la păşuni proaspete, verzi şi de viaţă. Se-ntâmplă să existe oi sau miei, care să spună: "Eu ştiu că dincolo de gard, iarba este mai bună." ..
În momenul în care spunem "Eu ştiu mai bine decât e scris acolo" sau "acum nu mai e ca atunci, suntem mai evoluaţi", oare mai ascultăm glasul Păstorului?

Ezechiel 36:25-28 "Vă voi stropi cu apă curată, şi veţi fi curăţaţi; vă voi curăţa de toate spurcăciunile voastre şi de toţi idolii voştri. Vă voi da o inimă nouă şi voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatră şi vă voi da o inimă de carne. Voi pune Duhul Meu în voi şi vă voi face să urmaţi poruncile Mele, şi să păziţi, şi să împliniţi legile Mele. Veţi locui în ţara pe care am dat-o părinţilor voştri; voi veţi fi poporul Meu, şi Eu voi fi Dumnezeul vostru."
Apa curată = Duhul Sfânt; inima de piatră= tendinţele rele, indiferenţa, insensibilitatea; El doreşte o schimbare în viaţa noastră, în relaţiile noastre şi în modul de a fi.. De ce? Pentru că "voi pune Duhul Meu şi voi face.. " Şi atunci de ce să mai citim? - Pentru că astfel putem găsi desăvârşirea măsurată a lui Dumnezeu şi când comparăm viaţa noastră cu Modelul, vedem diferenţa. Atunci, El vine şi spune: "Asta este problema Mea. Tu, vino la masa Mea." Dacă acceptăm invitaţia El este gata să lucreze în noi voinţa şi îndeplinirea după buna Lui plăcere; Viaţa noastră = 0, atunci se naşte dorinţa de a fi ca El.

O fetiţă îmbrăcată mai sărac, murdar şi dezordonat, deseori era trimisă la cumpărături. În drumul său, ea trecea pe lângă o statuie a unei fete frumoase şi mai mereu privea cum avea părul făcut (turnat), cum era aranjată şi celelalte detalii ale privirii, zâmbetului şi trăsăturile ce le putea observa. Apoi, când ajungea acasă, încerca să o imite în oglindă. După un timp, s-a observat o schimbare, şi pe zi ce trecea aceasta era tot mai curată, ordonată, atrăgătoare şi plăcută.
La fel este şi viaţa creştinului: privind zi de zi, predând voinţa noastră Lui, Îi permitem să ne cizeleze.
Matei 22:1-14 Pilda fiului de împărat: ".. Căci mulţi sunt chemaţi, dar puţini sunt aleşi."
Matei 16:24 Atunci Isus a zis ucenicilor Săi: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să Mă urmeze."

Întrebarea noastră: "Ce vrei Doamne să fac?"
pollianna

Post by pollianna »

fr. Peter Lausevic Cluj, 14 ian. 2012

El este Mesia

I. Istoria din timpul exodului reliefează:
1. Dorința lui Dumnezeu de a-și elibera poporul din robie;
2. Plăgile asupra întregului Egipt;
3. Refuzul lui Faraon de a lăsa poporul să plece.
Conform Exod 12:1-14, 29-33

II. 7 puncte de analizat în serviciul Pascal:
1. Câți miei trebuiau să fie folosiți în fiecare casă? (Exod 12:3-4) Era foarte important ca un singur miel să fie jertfit pentru o casă. Când a fost prima dată menționat în mod specific mielul ca jertfă în Biblie? (Geneza 4:2-4)
2. Ce fel de animal era ales pentru a fi mielul Pascal? (Exod 12:5) - De parte bărbătească, nici prea tânăr, nici prea bătrân, de un an; fără vreun fel de cusur.
3. Trebuia ținută într-un anumit timp? (Levitic 23:4-5) Nu conta în ce zi a săptămâni cădea, ci doar să fie în ziua a 14-a lunii întâi. Cu cât timp înainte de a fi jertfit era despărțit mielul de turma sa? (Exod 12:3) Era un fază anume a zilei în care animalul trebuia să fie ucis? (Exod 12:6 ”..toată adunarea lui Israel să-l înjunghie seara. {în Ebraică: între cele două seri}” )
4. Ce se întâmpla cu sângele? (Exod 12:7)
5. Când Îngerul a văzut sângele pe casele istraeliților, ce protecție le-a oferit acestora? (Exod 12:12-13)

“Când Domnul a trecut peste țară ca să-i nimicească pe egipteni, atunci casa în care vedea că are sângele stropit, acea casa era neatinsă de moarte. Nu se făcea nicio diferență cu privire la ceea ce omul putea gândi sau crede; nu se făcea nicio deosebire în fața Domnului cu privire la cât de mulți ani a pretins acea persoană că este israelit; nici nu se deosebea prin durata în care fusese în robia egipteană. Nici nu făcea vreo diferență cărui neam din cele douăsprezece seminții aparținea. Singurul lucru necesar pentru bărbatul din casă, sau pentru toate persoanele din acea casă, sau pentru tot poporul din toate casele de israeliți, pentru a scăpa de moarte în casa lor în acea noapte, era nevoie să aibă sângele stropit la locul lui. Nimic altceva decât sângele mielului nu putea salva o persoană de la moarte. Pentru a face aceasta, totuși, el era eficient și aducea izbăvire doar persoanelor care locuiau în acea casă.” Practical Lessons pp 231-232

6. Mielul era mâncat în aceeași noapte în care a fost omorât, (Exod 12:10) Resturile rămase trebuiau arse în foc.
7. Putea fi zdrobit vreun os în timpul procedeului? (Exod 12:46)

III. Ce are de-a face acest serviciu cu privire la Isus?
Dacă nu înțelegem semnificația serviciului Pascal, noi putem fi la fel de pierduți precum erau evreii care îl precticau efectiv ca pe un ritual de curațire.
- Isus, Paștele nostru, a murit în prima luna a anului religios iudaic, în ziua a 14-a a aceleiași luni, în același timp când mielul pascal era ucis.
- exact la 3:00 după amiaza, timpul exact în care mielul pascal a fost ucis.
“Cele șase ore dintre aceste două momente erau denumite între cele două seri. Dar cuvântul folosit “între” este el însuși extrem de însemnat. El indică faptul că mielul urma să fie omorât între ceasul primei seri și ceasul celei de-a doua seri. Care ar fi ceasul dintre prima și a doua seară? între 12 și 6? Răspunsul este 3.” Practical Lessons pp 245-246

Este sângele Lui ”la locul lui” în viața ta?
AlexB

Post by AlexB »

2012-01-21 :: Pocioveliste :: fr. Gheorghe Maris

- Geneza 1:25-28 - omul a fost facut dupa chipul si asemanarea LUI
- Geneza 3:6-13 - cand omul a ajuns pacatos, a inceput sa se dezvinovateasca
- Adam a fost constient cand a pacatuit; Eva era curioasa (ca si azi de altfel)
- Matei 4:1-10 - prin curiozitatea femeii s-a ajuns la o lume plina de suferinta, dar Isus (care era Dumnezeu-Om) s-a aparat cu "Sta scris!"
- 2 Petru 1:3 - sa-L cunoastem pe EL, prin Isus
- Pildele Domnului, pag. 247 - "Toti trebuie sa fie cercetati indeaproape de Marele Imparat. [...] Faptele arata daca credinta este adevarata sau nu"
- Trebuie sa imbracam neprihanirea lui Christos
- PD 266 - "Noi ar trebui sa vorbim despre mila si bunatatea lui Dumnezeu"
- PD 366 - Domnul Christos nu ne-a poruncit sa ne silim sa stralucim din noi; trebuie s-o lasam sa straluceasca.
- PD 267 - Fiecare suflet este inconjurat de atmosfera proprie. Fiecare persoana cu care venim in contact este influentata de atmosfera pe care o emanam.
- Din lectiune, 4b - "Daca vor constientiza ca trebuie sa moara cu Christos, lumea nu va avea succes in a-i ispiti"
- PD 215 - Pilda celor doi fii - Proba sinceritatii nu consta in cuvinte, ci in fapte.
- Cugetari de pe Muntele Fericirilor, pag 24 - O lupta ce nu poate fi inabusita - lupta dintre bine si rau, adevar si minciuna, iubire si ura
- Marirea caracterului se descopera prin incercari si prigonire: si Adam si Eva au fost neprihaniti pana au fost testati
AlexB

Post by AlexB »

2012-01-28, Pocioveliste :: Fr. Aurel Miclaus

- Probabil ca suntem deficienti in unele puncte, de aceea trebuie sa invatam la lectiuni despre acestea (cele amintite in "Probleme de biruit" 1 si 2)
- Tit 2:11-13 - Harul ne invata s-o ruem cu paganatatea
- MAtei 16:24 - trebuie sa ne luam crucea
- Matei 11:28 - un om din lume nu poate avea pace
- La lectiune am invatat ca nu vom duce nimic din lume
- Ioan 9:4 - trebuie sa lucram cat e lumina
- Lectiune pag 19: Biblia nu condamna nici un om pentru ca este bogat
- Pavel: "Tu care inveti pe altul, pe tine nu te inveti?"
- Isaia 21: "Strajerule, caat mai este din noapte?"
- Isus: "Nu cei neprihaniti au nevoie de doctor"
- Isus: "Cine este credincios peste putine, va fi credincios si peste multe"
- Luca 14: 7-24 - noi suntem trimisii; sa nu fim ca cei care au trecut pe alaturi (preot, levit); sa nu privim la fata omului (ca-i penticostal, martor)
- Pavel: "Sfintii vor judeca lumea"
- PD 174: "toate aceste scuze denota o minte preocupata..."
- Solomon: "Daca slabesti in ziua necazului, mica iti este puterea"
- Unii isi bat joc de Biserica, razand de scrisorile pe care aceasta le trimite
- Pavel: "suntem o priveliste pentru oameni si pentru ingeri"
- Pavel: "deprinderea trupeasca este de putin folos"
- Trebuie sa cautam sufletele acolo unde se afla ele, nu sa asteptam sa vina ele la noi
- sa invitam vecinii sa se roage cu noi
- Fapte 24:16 - "ma silesc sa am un cuget curat" - EL ne vorbeste prin constiinta
pollianna

Post by pollianna »

3 Martie 2012, Cluj, fr. Nelu Iancu

”Cum este El, aşa suntem şi noi în lumea aceasta: astfel se face că dragostea este desăvârşită în noi, pentru ca să avem deplină încredere în ziua judecăţii.” 1 Ioan 4:17

La ce se referă aceste cuvinte? Suntem urâți, disprețuiți de lume ca și El? Cum este El așa suntem și noi, astfel dragostea este desăvârșită în noi.” Suntem așa? Au fost niște oameni care au putut răspunde ”Da.” Dar noi? Putem răspunde astfel?
Aici se află motivul ptr care viețile noastre nu sunt schimbate: majoritatea (70%) nu cred în valabilitatea acestui verset (după un sondaj prin ridicare a mâinii). Dacă nu ajungem să avem o deplină încrede în El, în ziua judecății ne vom îngrozi.
Voința descoperită a lui Dumnezeu. Ce înseamnă ea?
1 Ioan 2:29 - să fim neprihăniți ca El.
PP cap 2Neprihănirea este.. iubire, fără nici unfel de tendințe spre rău, spre păcat.” Adam și Eva erau sfinți, asemenea luiDumnezeu, fără înclinație spre păcat. Erau creați ptr a trăi veșnic,ptr a-și dezvolta neprihănirea. Dacă nu înțelegem acest principiu veșnic, nu putem înainta: să avem o neprihănire care nu are tendințe spre rău.
”Ascultarea continuă și desăvârșită era condiția fericirii veșnice.” Aceași condiție este valabilă ptr dobândirea vieții veșnice, ptr noi.
Putem asculta desăvârșit în Sabat, dar nu este ascultare continuă..
Salvat prin Har/25 ”Prin neascultare puterile sale au fost slăbire. Inima lui a intrat în luptă cu principiile Domnului.”
idem/38Salvarea este o imposibilitate omenească.” Putem găsi ajutor într-o singură putere: Hristos. Ceea ce este cu neputință la oameni, este cuputință la El. Viața noastră de zi cu zi răspunde întrebării dacă credem sau nu.
Satan arată către Legea Lui ca la o pedeapsă, ce nu poate fi respectată. Aceasta a spus el și îngerilor la cădere. Asfel, Domnul Isus a venit să contracareze aceasta, în natura umană, El a trebuit să repare greșeala. Doar uniți cu Tatăl și Fiul putem birui.
Orice îndoială din inima noastră ne îndepărtează de El. El nu s-a lăsat ademenit de păcat, nici măcar printr-un gând. Așa poate fi și cu noi. Secretul: natura umană unită cu natura divină. El a renunțat la natura de Dumnezeu și a trăit cu noi, dar fiind strâns unit cu Tatăl. El folosea puterea Tatălui. În felul acesta a arătat un caracter ddesăvârșit. Când natura umană conlucrează cu divinitatea, totul poate fi făcut. Poruncile Sale sunt împuterniciri, cerința Sa include și puterea necesară ptr a o îndeplini. De aici pornește schimbarea sau blocarea vieților noastre.
Parabole/312 ”Când ne supunem Domnului atunci El ne arată ce vrea de la noi și lucrează în noi..” Dacă spunem ”nu-mi place acest lucru..” Cum poate avea loc schimbarea? El a făcut posibil ca fiecare ființă să poată asculta,El nu vrea să ne lăsăm descurajați, dezamăgiți de atacurile Satanei. Ca oameni, dacă cooperăm cu El, putem să avem dragostea Sa în mod desăvârșit, vom ajunge să avem un control deplin asupra înclinațiilor naturale.
Dumnezeu ne poate aduce la cel mai înalt standard. dacă credeți că sunteți născuți din El, ”oricine este născut din El nu păcătuiește, nu poate păcătui.” 1 Ioan 3:9
Sigilarea este statornicire în Legea/caracterul Lui.
Nenorocirea nu vine de 2 ori. Dumnezeu nu va accepta în Cer pe cineva care să facă iar răscoală.
Cugetări/18 Neprihănirea nu se capătă nici prin lupte, nici prin sacrificii, ci este un dar oricăruia ce flămânzește după ea.
Matei 5:6
Natura noastră este atât de decăzută încât are nevoie de multă meditație / rugăciune în taină. Relația ta cu Dumnezeu trasează și dă pe față religiozitatea ta.
Post Reply

Return to “Studiu Biblic - Discutii generale”