Noutati din Deteronomul

AlexB
Administratorul site-ului

Noutati din Deteronomul

Post by AlexB »

Am remarcat in Deuternomul un verset scurt. Nu o fi cel mai scurt verset din Biblie, dar este printre cele mai scurte. Am observat de asemenea ca versetele scurte poata in schimb o incarcatura mare de invatatura. Este vorba despre Deut. 2:2 (he he, usor de retinut).

Putin mai incolo, am observat care este dorinta LUI cand ne zice ceva - Deut. 4:10:

(asa mult imi place logica LUI!!!)

"Strange poporul la Mine // este deci important sa ne adunam impreuna; acolo EL ne zice
caci vreau sa-i fac sa auda cuvintele Mele // 1. Sa auzim (sa folosim urechile si in alte scopuri decat cel de decor)
ca sa le invete // 2. Sa invatam (a invata presupune mai mult decat simpla auzire. presupune: sa intelegi ce auzi, sa repeti ce ti s-a spus, sa studiezi exemple/modele)
sa se teama de Mine cat vor trai pe pamant // 3. Sa implinim (daca doar auzim si invatam, fara sa implinim, este egal cu zero puscat)
si sa le invete si fiilor lor. // 4. Sa transmitem (daca nu transmiti mai departe ceea ce stii, de asemenea este fara de folos toata invatatura. Dar asta DOAR dupa ce traiesti tu ceea ce ai invatat).

Warning-uri: Daca sari oricare din pasii anteriori sau inversezi ordinea o sa iasa rau.

Putem sa ne imaginam urmatoarele scenarii paguboase (cred ca fiecare din voi ati intalnit asemenea):

* nefinalizari
- sa auzi, dar sa nu auzi bine
- sa auzi ceva, dar sa nu inveti.
- sa auzi cev, sa inveti, dar sa nu implinesti
- sa auzi ceva, sa inveti, sa implinesti, dar sa nu spui altora (egoism)

* salturi
- sa stii unele lucruri folcloristic (din auzite, dar nu de la EL), sa le inveti, eventual sa si traiesti (poti ajunge la traditii nefundamentale in Cuvant)
- sa auzi, sa inveti, NU implinesti, dar dai lectii altora
- sa auzi, NU inveti, NU implinesti, dar dai lectii
- nu ti-a zis EL, nu inveti, nu implinesti, totusi dai lectii

* inversiuni
- traiesti ceva, abia apoi inveti. (se intampla tuturir - "a da cu capul" se numeste)
- inveti pe altii si apoi inveti tu si/sau implinesti tu. (nu tot timpul e rau, dar nu se recomanda)

Intrebari pe care ti le-ai putea pune:
- Esti tentat sa schimbi ordinea lucrurilor?
- La ce nivel ai ajuns?
- In ce domenii poti invata pe altii? (bineinteles, urmand reteta LUI)
Mariella

Re: Noutati din Deteronomul

Post by Mariella »

faine idei, demne de ma gandit la ele. multumim !
si acum o intrebare, unde gasesc tabelul cu impartirea citirii Bibliei pt un an, ca nu-l gasesc pe forum :D , eu am inceput mai tarziu si cred ca mai am un pic pana ajung la zi :)
AlexB

Post by AlexB »

Mariella

Post by Mariella »

merci!
mi s-a parut foarte interesanta exprimarea din Deut.28.59 "Domnul te va lovi in chip minunat...."
AlexB

Post by AlexB »

Chiar ca este nastrusnica formularea. Folosim "minunat" in cele mai multe cazuri ca si avand o conotatie buna. Dex-ul defineste "minunat" ca si ceva "care iese din comun". La urma urmai nu este incorect folosit, doar putin neobisnuit. O sa ma uit si in traducerea pe care o folosesc eu.

Legat de asta, la extrema cealalta, aud de multe ori ceva de genul "teribil de frumos", "teribil de nu stiu cum". "teribil" imi inspira teroare, groaza. Nu stiu cum l-as putea asocia cu bun, frumos, etc.
AlexB

Post by AlexB »

Am uitat, dar mi-am amintit sa ma uit. :D

In Biblia mea este tradus asa "Domnul te va lovi in chip nemaipomenit".

Dincolo insa de traducerea minunat/nemaipomenit este evident un lucru: EL este drept si daca trebuie nu Se sfiieste sa faca dreptate, sa pedepseasca daca e cazul.
Mariella

Post by Mariella »

Am gasit un verset din Deutronom 8.10 ("Când vei mânca şi te vei sătura, să binecuvântezi pe Domnul, Dumnezeul tău, pentru ţara cea bună pe care ţi-a dat-o.")care vorbeste de rugaciunea la masa...mi-a placut!
Iar in Deut 16.19 ('căci darurile orbesc ochii înţelepţilor şi sucesc cuvintele celor drepţi.') se vorbeste de efectele secundare ale mitei :)
AlexB

Post by AlexB »

Mariella wrote:care vorbeste de rugaciunea la masa...
Faina observartia ta!

Daca este cum zici tu (daca vorbeste despre rugaciunea la masa), analizand un pic si mai atent versetul putem spune ca vorbeste despre rugaciunea de la sfarsitul mesei.

In familie asa am fost invatati: sa te rog atat la inceput, cat si la sfasit. Cu stupoare am observat insa, cand am inceput sa mai ies de acasa, ca unii frati (si nu putini) se roaga doar la inceputul mesei. Nu judec pe nimeni, oricum acuma nu ma mai socheaza aproape nimic.
Andrada

Post by Andrada »

Mi-e drag de batranul Moise! 8->
Deut 3:24 "Tu ai INCEPUT sa arati robului Tau marirea Ta si mana Ta cea puternica..."

Dupa toate minunile pe care le-a trait cu Dumnezeu (cosuletul de pe malul raului, rugul aprins, plagile, stalpul de nor, stalpul de foc, experienta de la Marea Rosie... si lista e mult mai lunga)... Moise stie ca sunt doar un INCEPUT pentru Cel Infinit!
Mariella

Post by Mariella »

:) oare cum ar arata apogeul cunoasterii daca inceputul e atat de glorios, sau oricat ai inainta esti doar la inceput pentru ca apogeul e undeva in infinit :)
Mai impartasesc cu voi un verset care mi-a atras atentiea : Deuteronomul 17:12 "Omul care, din mândrie, nu va asculta de preotul pus acolo ca să slujească Domnului Dumnezeului tău sau care nu va asculta de judecător, omul acela să fie pedepsit cu moartea. Să scoţi astfel răul din mijlocul lui Israel..."
Post Reply

Return to “Deuteronomul”